Az Ercsi Eötvös Iskola tanárai és diákjai részére készítette: Kugler Tamás. Minden jog fenntartva!
Az Ercsi Eötvös Iskola tanárai és diákjai részére készítette: Kugler Tamás. Minden jog fenntartva!
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
FELHASZNÁLÓI SEGÉDLET
 
AJÁNLOTT LINKEK
 
FŐOLDAL
 
Első osztály
 
Második osztály
 
Harmadik osztály
 
Negyedik osztály
 
Ötödik osztály
 
Hatodik osztály
 
Hetedik osztály
 
Nyolcadik osztály
 
TANULÓI BLOGOK
Friss bejegyzések
2012.05.10. 18:27
Friss hozzászólások
Még nincs hozzászólás.
 
Oktatási hírek

Siralmas eredmény: a diákok kétharmada megbukott a romániai pótérettségin

Kugler V.H. Tamás  2012.09.03. 14:29

Több tucatnyian lettek rosszul a közszolgálati egyetem évnyitóján

Kugler V.H. Tamás  2012.09.03. 14:17

Újra lesz Nyelvparádé a Millenárison

Kugler V.H. Tamás  2012.09.03. 14:03

Kerettantervek: erkölcstan már elsőtől, az idegen nyelv várhat

Kugler V.H. Tamás  2012.09.01. 16:58

Ilyen változások jönnek 2013-tól: testnevelés, tankötelezettség, államosítás

Kugler V.H. Tamás  2012.08.30. 18:08

 

Ellenőrizni fogják a mindennapos testnevelésórák megtartását a gyermekek érdekében - mondta Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a fővárosban csütörtökön kezdődött kétnapos országos szakmai tanévnyitón. A változásokat ismertetve - A tanév itt kezdődik címmel tartott tanácskozáson - emlékeztetett arra, hogy szeptembertől az első, az ötödik és a kilencedik évfolyamon kötelező lesz megszervezni a mindennapos testnevelést.

Az oktatási államtitkár azt kérte az intézményvezetőktől, ezek az órák ne maradjanak el; ezt ellenőrizni is fogják a gyerekek érdekében. Ahol nincs elegendő kapacitás, ott a helyi sportlétesítményekkel kell együttműködni - mondta. A tanácskozás szünetében tartott sajtótájékoztatón kérdésre kifejtette: az Új Széchenyi Terv keretében 12 milliárd forint áll rendelkezésre tornatermek építésére.

Olyan program előkészítése is elkezdődött - tette hozzá -, hogy az iskolatanszerek, az ingyen tankönyv mellett a tornaszereket is ingyen kapják a rászoruló diákok az államtól. 

A tanévnyitón hangsúlyozta még: a magyar fiatalok csaknem 50 százaléka küszködik valamilyen betegséggel, és ezek zöme nem alakult volna ki, ha eleget mozognának. A most induló tanévben megkezdődik a külső szakmai ellenőrzés, a tanfelügyelet visszaállításának előkészítése is - mondta az oktatási államtitkár. Az új rendszer 2013-tól a pedagógus életpályamodellel együtt már "teljes üzemmódban" működik majd - jelezte.

A tanév feladatai közé sorolta a közösségi munkára való felkészülést. Bár a törvény ezt csak 2016-tól teszi az érettségi feltételévé, de "bölcsen teszi az az iskola, amelyik már ráhangolódik a programra" - mondta.

Állami iskolák: január elsejétől

Az őszi hónapokra hárul a tankerületi igazgatóságok megszervezése - jelezte, hozzátéve: ebben az időszakban várhatók az önkormányzati döntések arról, hogy a 3 ezer lakosnál nagyobb települések akarják-e működtetni az intézményeket.

Az állami fenntartásba vételt ugyanakkor igyekeznek úgy előkészíteni, hogy ebből a gyerekek és a tanárok ne vegyenek észre semmit - közölte, hangsúlyozva: a szülők szabad iskolaválasztását a törvény nem korlátozza. 

Mégsem zárja be egyik kollégiumát a Pécsi Tudományegyetem

Kugler V.H. Tamás  2012.08.30. 17:52

 

 

Egyetemek, ahova mindenkit felvesznek: angol képzés angoltudás nélkül?

Kugler V.H. Tamás  2012.08.28. 09:04

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A brit egyetemek kétharmada azokat a külföldi felvételizőket is felveszi, akik épphogy beszélnek angolul – adta hírül egy friss kormányzati felmérés adatait a The Telegraph.

Az intézmények 66 százaléka nem kér felsőfokú nyelvtudást, csupán egy nyelvi tesztet íratnak a diákokkal. Kiderült, hogy ezek az egyetemek összesen 4 milliárd forintnak megfelelő összeget költöttek az elmúlt tanévben a külföldi hallgatók nyelvi kurzusaira.

Szakértők szerint a lazább szabályok hátterében az áll, hogy az Európai Unión kívüli országokból jelentkező diákoktól jóval magasabb tandíjat kérhetnek el a felsőoktatási intézmények. Tavalyi adatok szerint tíz év alatt megduplázódott az intézmények külföldi diákoktól származó bevétele.

Forrás: eduline.hu

Mennyit lehet keresni diploma nélkül? OKJ-s végzettségek és fizetések külföldön

Kugler V.H. Tamás  2012.08.28. 08:58

 

Nem feltétlenül kell éveket tölteni az egyetemen ahhoz, hogy valaki jól keressen. Az amerikai statisztikai hivatal adatai szerint a munkavállalók hatvan százalékának nincs diplomája, ők érettségivel boldogulnak – olykor nem is rosszul.

Business Insider listájáról olyan szakmákat válogattunk, amelyekre egy itthoni érettségivel, OKJ-bizonyítvánnyal vagy felsőfokú szakképzéssel, na meg biztos nyelvtudással is jelentkezhettek.

1. Légiirányító

Még mindig légiirányítóként lehet a legtöbbet keresni az Egyesült Államokban, ehhez a munkához kint az itthoni felsőfokú szakképzésnek megfelelő kétéves kurzust kell elvégezni - igaz, a speciális elvárások miatt a jelentkezőknek mindössze pár százalékát veszik fel. Az állás betöltéséhez munkatapasztalat nem szükséges, viszont havi 9000 dollárt, azaz 2 millió forintot lehet vele keresni.

2. Magánnyomozó

Átlagosan 6600 dollár, vagyis 1,5 millió forintot keres egy jó magánnyomozó.  A munkához elég elvégezni egy néhány hónapos tanfolyamot az érettségi után. A pálya iránt érdeklődőknek jó hír, hogy becslések szerint 2020-ra több mint 38 ezer új magánnyomozói állást hoznak létre az Egyesült Államokban.

3. Sugárterápiás szakasszisztens

Egy sugárterápiás szakasszisztens kevés tapasztalattal is 6300 dollárt, azaz 1,4 millió forintot tehet zsebre havonta. A szakasszisztens munka közben ellenőrzi a felszereléseket, és feljegyzi a kezelések eredményét. Itthon szintén OKJ-tanfolyamokon oktatják a szakmát.

4. Felvonószerelő és -karbantartó

Egy tanfolyam és néhány tanulóév után átlagosan 5900, azaz 1,3 millió forintot lehet keresni liftszerelőként az Egyesült Államokban havonta. A szakembereknek a különféle felvonóktól a mozgólépcsőkig mindenhez érteniük kell.

5. Fogászati asszisztens

Az Egyesült Államokban az asszisztensek önállóan elvégzik a fogak tisztítását, és teljeskörű fog- és szájápolási tanácsadást nyújtanak. A tengerentúlon 5600, vagyis 1,2 millió forintot lehet keresni. A becslések szerint 2020-ra több mint százezer új asszisztensre lesz szükség a piacon. 

Forrás: eduline.hu

Alap- vagy mesterdiploma kell a jól fizető álláshoz?

Kugler V.H. Tamás  2012.08.27. 19:52

 

 

Kevés cég köti alap- vagy mesterképzés elvégzéséhez a munkaköröket, a bolognai rendszer bevezetése után hat évvel sem tudják, mi a különbség a különböző szintű diplomák között. Ennek ellenére évről évre több hallgató jelentkezik mesterszakra - írja a Napi Gazdaság.

A Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karának budapesti képzésekért felelős dékánhelyettese, Guth László szerint túl kicsi a mesterszakkínálat Budapesten, miközben az érdeklődés egyre nő, idén például 30 százalékkal többen jelentkeztek MA/MSc képzésre, mint tavaly.

A növekvő érdeklődés hátterében nemcsak az áll, hogy egyre többen végeznek el alapszakokat, hanem az is, hogy nő a mesterképzés jelentősége. A bolognai rendszerben jól eligazodó munkaadók a magasabb pozíciók betöltését például egyértelműen mesterdiplomához kötik − mondta Guth.

Forrás: eduline.hu

Megvannak a pótfelvételi összpontszámok: szerdán kiderül, kit hova vettek fel

Kugler V.H. Tamás  2012.08.27. 19:42

 

 

 

 

 

Lezárult a pótfelvételizők pontjainak összesítése, a Felvi "Pontjaim 2012 (pótfelvételi)" menüben megnézhetitek, hány pontot kaptatok a középiskolai és az érettségi eredményekre, a nyelvvizsgára és az OKJ-s végzettségre.

A pontszámításkor csak azokat a dokumentumokat vették figyelembe, amelyeket augusztus 10-ig feltöltöttek vagy elküldtek a jelentkezők az Oktatási Hivatalnak.

A pótfelvételi ponthatárait augusztus 29-én, este nyolc óra után hozzák nyilvánosságra.

Forrás: eduline.hu

Teljesen átszabják a szakiskolai képzést 2013 szeptemberétől

Kugler V.H. Tamás  2012.08.27. 19:31

Ennyit kell fizetni az iskolai menzáért - infografika

Kugler V.H. Tamás  2012.08.27. 19:13

 

 

Hat év alatt majdnem száz forintot drágult az iskolai ebéd - idén átlagosan 315 forintot kell fizetni naponta a menzáért.

Forrás: eduline.hu

Kötelezővé tették az iPad használatát két belgiumi iskolában

Kugler V.H. Tamás  2012.08.27. 06:55

 

 

 

Kötelezően előírták két belgiumi iskola diákjainak az iPad táblagép beszerzését az új tanév kezdetére, annak ellenére, hogy a tanfelügyelőség ellenezte a tervet, és egyes szülők is tiltakoztak.

 

Belgium flandriai partvidékén a Blankenberge településen lévő Saint-Pierre kollégium és a hozzá kapcsolódó Saint-Joseph kereskedelmi iskola összesen 710, 12-19 éves növendékére vonatkozik az intézkedés. Az igazgatóság márciusban jelentette be az "iPad az iskolában" programot és ekkor kötelezte arra a diákokat, hogy az új iskolaév őszi kezdetére szerezzék be az amerikai Apple cég által gyártott elektronikai eszközt.

Az iskolák több lehetőséget kínáltak fel tanulóiknak: azok, akik már rendelkeznek egy iPad készülékkel, bevihetik azt az órákra, a többiek 465 euróért vásárolhatnak egy iPad3-as típust, illetve 160 euróért bérelhetnek egyet a tanév időtartamára. Az igazgatóság szerint a többletköltségeket részben ellensúlyozni fogják a megtakarítások, hiszen kevesebb fénymásolatra és tankönyvre, számológépre, atlaszra, stb. lesz szükség.

A De Standaard című lap jelentése szerint mindazonáltal tízegynéhány szülő tiltakozást nyújtott be a flamand oktatási minisztériumhoz (Belgiumban a közoktatás a tartományok illetékességi körébe tartozik), amely helyt is adott panaszuknak. Az iskolák igazgatósága azonban megfellebbezte a hatóság döntését, és egyelőre folytatja az előkészületeket.

"Várjuk a minisztérium döntését, amely feltehetőleg az iskolaév kezdete után születik majd meg. A projekt már annyira előrehaladott állapotban van, hogy lehetetlen visszakoznunk" - mondta a lapnak Nicole Vancoillie, az egyik iskolai illetékes, aki szerint legrosszabb esetben is csak pénzbírság vár az intézményre eljárási hiba címén.

A táblagépek használata több országban is terjedőben van, különösen Ázsiában népszerűek. Dél-Korea és Szingapúr egyes iskoláiból az iPad és társai teljesen kiszorították a tankönyveket és a füzeteket.

Forrás: eduline.hu

Van, akinek ennyit kell fizetnie a jogosítványért: 3 millió egy okmányért

Kugler V.H. Tamás  2012.08.27. 06:42

 

 

 

Van, akinek csak sokadik próbálkozás után jön össze a KRESZ- vagy a forgalmi vizsga, mások vezetni ugyan kiválóan tudnak, de milliókat kell fizetniük a jogsiért. Rekordok az utakról.

Kilencvenszer próbált meg átmenni a KRESZ-vizsgán egy 26 éves brit nő, de nem járt sikerrel - ezzel kiérdemelte a „legtöbbször bukott vizsgázó” címet a szigetországban. Egy brit férfi majdnem utolérte őt, ő a gyakorlatban vallott kudarcot, harminchatszor bukott meg a forgalmi vizsgán. 

A legtöbbet a Forma 1-es pilótáknak kell fizetniük a jogosítványért: a legdrágább engedély 13 718 dollárba, azaz több mint 3 millió forintba kerül. "Szuperjogsija” alig több mint ötven embernek van a világon, a pontos ára függ a pilóták eredményétől is: egy világbajnok akár 60 millió forintot is fizethet az okmány megújításáért – írja a Most-Expensive.net.

A legolcsóbban persze továbbra is a feketepiacon lehet jogosítványhoz jutni - igaz, a hamisítványokkal könnyen le lehet bukni.  A hamis okmányok külföldről rendelve alig hétezer forintba kerülnek, plusz egy-kétezerért pedig UV-matricát is raknak a kártyára. 

Forrás: eduline.hu

Milliomosok egyeteme: hol tanult a világ öt legbefolyásosabb asszonya?

Kugler V.H. Tamás  2012.08.27. 06:23

 

 

 

Nem változott a legbefolyásosabb nők Forbes-féle listája a 2011-eshez képest: az első helyet idén is Angela Merkel német kancellár szerezte meg, őt követi Hillary Clinton, az USA külügyminisztere és Dilma Rousseff brazil köztársasági elnök. A Forbes idén is a médiajelenlét, a vagyon, a befolyás és az általuk felügyelt pénzösszeg alapján döntött a sorrendről. Utánanéztünk, hol szereztek diplomát.

1. Angela Merkel

A lipcsei egyetem fizika szakán diplomázott, majd 12 éven át a kvantumkémia területét kutatta a neves berlini természettudományi akadémián, ahol doktori oklevelet szerzett.

2. Hillary Clinton

A volt first lady a Wellesley College után a Yale-en tanult jogot, itt ismerte meg későbbi férjét, Bill Clintont.

3. Dilma Rousseff

A Rio Grande do Sul Federal Universityn, Brazília egyik legnagyobb egyetemén diplomázott 1977-ben közgazdaságtanból. Ő az első nő, akit Brazília köztársasági elnökének választottak.

4. Melinda Gates

Bill Gates felesége a Duke Universityn szerzett informatikus- és közgazdászdiplomát, egy évvel később pedig MBA-oklevelet a Fuqua School of Businessen. A gyerekek születése előtt férje oldalán a Microsoftnál dolgozott, multimédia-programokat fejlesztett. Jelenleg a Bill & Melinda Gates Alapítvány társelnökeként dolgozik, főként tehetséges gyerekek iskoláztatását támogatják.

5. Jill Abramson

Jill Abramson a The New York Times első női főszerkesztője. A Harvardon végzett történelem és irodalom szakon, és olyan lapokba írt, mint a Time, a The American Lawyer és a The Wall Street Journal. 

Forrás: eduline.hu

Különleges "világörökségi" listát állított össze az UNESCO

Kugler V.H. Tamás  2012.08.25. 12:32

 

 

Brit, francia és amerikai obszervatóriumok, a Stonehenge, egyiptomi fáraói templomok, prehisztorikus barlangok kerültek fel a "csillagászati örökség" listájára, amely az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) támogatásával készült el.

csillagászati örökség listáját és honlapját a Nemzetközi Csillagászati Unió Pekingben folyó közgyűlésével egy időben mutatták be pénteken. Azzal a céllal hívták életre, hogy a csillagászattal kapcsolatos helyszínek ugyanolyan fontos helyet foglaljanak el a köztudatban, mint az UNESCO világörökségi listájára felkerült történelmi jelentőségű műemlékek.

A honlap nemcsak a csillagászati örökség helyeit és emlékeit fogja bemutatni, hanem az ezekhez kapcsolódó eszközöket, továbbá a "sötét égbolt" helyeit, azaz azokat a helyszíneket, ahonnan fényszennyezés nélkül figyelhető meg az égbolt.

Forrás: eduline.hu

Taroltak a veszprémi egyetemisták az európai mérnökversenyen

Kugler V.H. Tamás  2012.08.25. 12:16

 

 

 

Második helyen végzett a Pannon Egyetem csapata a BEST (Board of European Students of Technology) európai mérnökverseny döntőjén Zágrábban.

 

A döntőbe jutás előfeltétele a regionális forduló megnyerése volt; a zágrábi versenyen a veszprémiek - a Műszaki Informatikai Kar mérnök-informatikus alapszakos hallgatója Tóth Péter, a villamosmérnök szakos Babud Imre és Bálint Roland, valamint a Mérnöki Kar mechatronikai mérnök mesterszakos hallgatója, Szekretár András - két különböző feladatban mérték össze tudásunkat 11 másik európai csapattal.

Az első feladatként két nap alatt egy hullámvasutat kellett tervezni és kivitelezni, amelyen egy hotwheels kisautót kellett végigvezetni. A pontozásnál többek között figyelembe vették a szerkezet kinézetét, az elemeket, amelyeken az autó végig tudott menni és az előkészítéshez szükséges időt.

A harmadik nap végén bemutatót tartottak, ahol egy háromtagú zsűri előtt működés közben bemutatták a hullámvasutat. A 12 csapat közül csak kettőnek sikerült végigvezetni az autóját a pályán, az egyik a magyar csapat volt.

A második feladatként két nap alatt egy csomagológépet kellett építeni, amely becsomagol egy szivacskockát és egy kólásdobozt. A Pannon Egyetem csapata két feladatra két külön gépet épített. A pontozásnál itt elsősorban a csomagolás minőségét, a gyorsaságot és az újratöltés idejét vették figyelembe.

Forrás: eduline.hu

Így változik szeptembertől a KRESZ

Kugler V.H. Tamás  2012.08.25. 11:41

 

 

Módosították a KRESZ egyes rendelkezéseit: már augusztusban hatályba lép a várakozási tilalom enyhítése. az út menti ingatlan előtt a behajtást akadályozva parkolók nem bírságolhatók, ha a megálláshoz az ingatlan tulajdonosa hozzájárult. 

A KRESZ idén szeptembertől érvényes módosítása egyértelműen kimondja, hogy tilos a közúti közlekedés hatósági ellenőrzését megakadályozni, megzavarni és az ellenőrzés eredményét befolyásolni - vagyis tilos a lézerblokkoló használata -, az ellenőrzést előrejelző eszközök alkalmazását azonban nem tiltják az új szabályok. 

További újdonság a torlódásoknál alkalmazandó biztonsági folyosó szabályozása. Szeptembertől a két vagy több sávos autópályákon és autóutakon közlekedőknek - torlódáshoz érve - a legbelső sávban balra, míg a többi sávokban szorosan jobbra kell húzódniuk.

A KRESZ egy ma is hatályos rendelkezésének pontosításával - baleset vagy egy gépkocsi kigyulladása esetén - a nem érintett járművek vezetői is kötelesek lesznek a tőlük elvárható módon segítséget nyújtani. Ehhez a rendelkezésükre álló elsősegélynyújtó felszerelést vagy tűzoltó készüléket kell használniuk vagy átadniuk.

Forrás: eduline.hu

Katonai alapismeretekből is lehet érettségizni

Kugler V.H. Tamás  2012.08.25. 10:59

 

A Nemzeti alaptantervben megjelent a honvédelmi ismeretek kötelező oktatása, folytatódik és szélesedik a "Katona-suli" program, a civil szakközépiskolákban pedig katonai ismeretek elnevezéssel a tanrend részeként, fakultatív érettségi tantárgyként szerepel - közölte a honvédelmi miniszter pénteken Kőszegen.

A most induló katonai középiskolába tízszeres, a tisztképzésre pedig hat-nyolcszoros a túljelentkezés. A középfokú nyelvvizsgával, jeles érettségivel rendelkezők, kiváló fizikai pszichikai adottságú gyerekek között lehet válogatni - mondta.

Szólt arról is, hogy a honvédelmi ismeretek kötelező oktatásának formáit, a honvédelmi nap megrendezésétől a honvédelmi szakkörök működéséig az oktatási szakembereknek kell kidolgozniuk. 

Hende Csaba arról is tájékoztatott, hogy az idei tanévben Debrecenben elkezdődik a képzés az első katonai középiskolában. A bentlakásos, katonai nevelést nyújtó intézményben a hivatásos katonai pályára, tiszti és altiszti pályára készítik fel a fiatalokat. Átalakították a tiszti rendfokozat alatti - korábban tiszthelyettesi - képzési rendszert is, és felállították az altiszteket képző intézményt Szentendrén.

Forrás: eduline.hu

Kővel dobálták meg a rendőröket a diákok Chilében

Kugler V.H. Tamás  2012.08.24. 11:16

 

 

Újabb, erőszakba torkolló diáktüntetések voltak csütörtök este a chilei fővárosban; az engedély nélküli demonstrációkon 18 rendőr megsebesült és csaknem 140 hallgatót őrizetbe vettek a hatóságok.

A rendfenntartó erők szerint az egyetemisták és a középiskolások a város 14 pontján rendeztek felvonulásokat és összesen mintegy nyolcezren voltak. A tüntetések szervezői azonban azt állítják, hogy ennél jóval többen vettek részt a megmozdulásokon. A csoportosulások feloszlatásához a rendőrök könnygázt és vízágyúkat vetettek be, a diákok pedig válaszul kővel dobálták a rendőröket. A másféltucat sérült rendőr közül háromnak súlyos az állapota.

Chilében három hete kezdődtek újra a diáktüntetések. Korábban a demonstrálók iskolákat és állami intézményeket is megszálltak, boltokat és járműveket gyújtottak fel.

A tiltakozók legfőbb problémája az oktatással az, hogy drága és alacsony színvonalú. A középiskolások követelik, hogy tiltsák meg az államilag finanszírozott oktatási intézményeknek a kereskedelmi tevékenységet, és helyezzék át őket a forráshiányban szenvedő önkormányzatok felügyelete alól a kormány irányítása alá.

Az egyetemi hallgatók az ingyenes oktatás bevezetését, és ez ügyben népszavazás kiírását követelik. A chilei kormány az oktatásra szánt források növelése érdekében adóemelést jelentett be, de a diákok által követelt gyökeres változtatásokra nem hajlandó.

Sebastian Pinera chilei elnök közölte csütörtökön, hogy a hallgatók elégedetlensége eltúlzott az oktatási rendszer állapotához képest. Ezt alátámasztja, hogy mindössze kilenc iskola diákjai vonultak az utcára, vagyis az összes tanuló mintegy egytized százaléka. Ráadásul a hatóságok nem nézik közönyösen követeléseiket: a parlament hat törvényt fogadott el, hogy javítson az oktatási rendszeren, és hét további jogszabály van kidolgozás alatt - mondta Pinera.

Forrás: eduline.hu

Tömegesen hagyják ott Ausztriát a diplomás pályakezdők

Kugler V.H. Tamás  2012.08.24. 10:41

 

 

A diplomás elvándorlás Ausztriát kétszeresen is sújtja - minden évben számos frissen végzett osztrák szakember hagyja el az országot, ráadásul az oklevél megszerzését követően az Ausztriában tanult külföldiek többsége is továbbáll. Jellemző ez a nem EU-tagállamokból érkezett hallgatókra is. 

A diplomások legfeljebb ötöde igényel munkavállalásra jogosító RWR-kártyát, holott az osztrák „zöldkártyát” egy évvel ezelőtt többek között azzal a céllal vezették be, hogy a nem EU-állampolgár, ám ausztriai egyetemeken végzett fiatal szakembereket az országban marasztalják. Az okmány bevezetésével egyidejűleg számos intézkedést hoztak, ami megkönnyíti a jól képzett külföldi munkavállalók elhelyezkedését, ám eddig mindössze 222-en igényeltek RWR-kártyát, holott a 2010/2011-es tanévben 1285 nem EU-állampolgár egyetemi hallgató szerzett Ausztriában mesterdiplomát.

Míg az osztrák gazdasági kamara illetékese a hibát abban látja, hogy senki nem érzi feladatának, hogy megfelelő információkkal lássa el az érintetteket, addig az egyetemisták szerint a kártyaigénylés túlzott követelményeket állít a frissdiplomások elé: csak a mesterszintű végzettség birtokosait honorálja, kizárva ezzel a bachelor-oklevéllel rendelkezőket a kedvezményezettek köréből.

Hogy mi az elvándorlás oka? Egy két évvel ezelőtti, Bécsben élő külföldi menedzserek, szakemberek és ENSZ-alkalmazottak körében végzett közvélemény-kutatás során a válaszadók 64 százaléka a magas adók és megélhetési költségek mellett az osztrákok zárkózottságát, zsémbességét és idegenellenességét említette fő okként, ami a jó közbiztonság, a kiváló egészségügyi ellátás és a viszonylag magas fizetések ellenére megkeseríti a külföldiek mindennapjait. Úgy tűnik, ez azóta sem változott.

Forrás: eduline.hu

Szigorítanak a jogosítványszerzés szabályain: külföldön is ez a helyzet

Kugler V.H. Tamás  2012.08.23. 09:10

 

 

Aki nem végez novemberig a motorosiskolával, 14 helyett már csak 16 évesen vezethet mopedet. Két évvel felemelik ugyanis a jogosítványszerzés alsó korhatárát Magyarországon. Utánanéztünk, külföldön hány éves kortól lehet jogosítványt szerezni kismotorra. 

Nagy-Britanniában szintén 2013-ban változnak meg a szabályok: 50 köbcentis motort ott sem vezethetnek 16 éven aluliak, nagymotoron pedig – akárcsak itthon – a mostani 21 helyett 24 év lesz az alsó korhatár.

Romániában és Oroszországban sem vezethetnek mopedet a 16 éven aluliak. Finnországban, Csehországban, Szlovéniában, Spanyolországban és Svédországban azonban 15, míg Észtországban, Lettországban, Franciaországban, Olaszországban és Portugáliában 14 év az alsó korhatár

Kanadában legalább 16 évesnek kell lenni a kismotorozáshoz, míg Ausztráliában 16 és 18 év között változik az alsó korhatár. Az Egyesült Államokban a 14 évesek már autót is vezethetnek a legtöbb államban (ún. gyakorló jogosítvánnyal), ugyanitt húzták meg az alsó korhatárt a kismotorok esetében is.

Forrás: eduline.hu

Infografika: így változtak a tankönyv- és taneszközárak

Kugler V.H. Tamás  2012.08.22. 09:52

 

 

Olcsóbb vagy drágább idén az iskolakezdés? 1,3 millió diák kezdi meg vagy folytatja a tanulmányait valamilyen közoktatási intézményben szeptember 3-tól.

Forrás: eduline.hu

A nagyításhoz lehet a két billentyű gomb kombinációját használni CTRL + lenyomásával, visszavonásához az ellenkező gombot lenyomva CTRL - .

2012-es középiskolai rangsorok: ezek a legjobb budapesti és vidéki iskolák

Kugler V.H. Tamás  2012.08.22. 09:25

 

 

 

Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskolája, a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, a veszprémi Lovassy László Gimnázium és a győri Révai Miklós Gimnázium – idén ezek az intézmények vezetik a középiskolai rangsorokat. Kezdődik az új tanév, közeledik a 2012-es középiskolai felvételi, ezért utánajártunk, milyen szempontok alapján állították össze a 2012-es közoktatási rangsorokat.

Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskolája, a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, a budapesti Eötvös József Gimnázium – a Köznevelés 2012-es gimnáziumi rangsorának élén ez a három intézmény áll.

Az oktatási szaklap minden évben három szempont három szempont – a nyelvvizsgát szerző diákok száma, az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen elért eredmények, illetve a középszintű érettségin elért átlagpontszám – alapján értékeli a gimnáziumokat, a szakközépiskolákat és a vegyes, vagyis mindkét típusú osztályokat indító intézményeket.

A vizsgált 355 gimnázium közül a tanulmány készítői 36-ot minősítettek kiválónak, 54-et jónak és 178-at közepesnek. A 417 magyarországi szakközépiskola közül 42 szerezte meg a kiváló minősítést, 63 jó, 178 intézmény pedig közepes eredményt ért el, míg a vegyes középiskolák csoportjában 20 kiváló, 30 jó és 100 közepes teljesítményű iskola van.

A legjobbak között szerepel – többek között – a váci Boronkay György Műszaki Középiskola, a győri Jedlik Ányos Informatikai és Gépipari Középiskola, a budapesti Puskás Tivadar Technikum, a gödöllői Premontrei Szent Norbert Gimnázium és Szakközépiskola és az Alternatív Közgazdasági Gimnázium. A részletes listát - szempontok alapján rendezve - itt nézhetitek meg.

Egy másik középiskolai rangsor

Idén a Quattrocento Kiadó is összeállította a magyar középiskolák rangsorát, ez a szempontrendszer azonban különbözik a Köznevelés-listáétól. A tanulmányi eredményt 80 százalékban, a tanulmányi szolgáltatásokat – például a termek felszereltségét vagy a tehetséggondozó szakkörök számát – 12 százalékban, a „kényelmi szolgáltatásokat” – például a szabadon használható számítógépek számát vagy a megközelíthetőséget – 8 százalékban vették figyelembe.

 

Tanulmányi osztály, felvételi ponthúzás 7 - szűk esztendő

Kugler V.H. Tamás  2012.08.21. 07:26

 

 

A felsőoktatás érintő változások és a tegnapi ponthúzás kapcsán merült bel bennem néhány gondolat. Tegnap felvettek első helyre egy teljes állami ösztöndíjas alapképzésre. Ez azt jelenti, hogy már csak egy lépésre vagyok attól, hogy 7 évre leláncoljam magamat. 
Azt mondom, hogy alapvetően egyetértek a kormány felsőoktatás megújító koncepciójával. Valóban olyan támogatási rendszert szükségeltetik kialakítani, ahol az elsődleges szempont a haza piaci igénye. Ha még temérdek mennyiségű mérnökre van szükségünk, akkor az állam támogassa állami ösztöndíjas helyekkel a mérnökképzést. Ha pedig túlteng a kínálati oldal gazdasági szakemberekkel, akkor csökkentse azok államilag finanszírozott keretszámát. Még azt is ki merem jelenteni, hogy bizonyos szemszögből vizsgálva az is jogosnak mondható, ha ezért az állam azt diktálja cserébe, hogy az adófizetők pénzén megszerzett tudásunkkal kitermelt GDP-t a haza, tehát az adófizetők élvezzék. Szerény véleményem szerint akár még morálisan is megkérdőjelezhető az ezzel ellentétes viselkedés. Azaz, hogy mások pénzén taníttatjuk magunkat, majd szedjük a sátorfánkat és lelépünk. 

CSAKHOGY. Ehhez olyan egyéb feltételek szükségesek, amelyek meglátásom szerint a jelenlegi állapotban nem állnak fent. Szép dolog ez az Unió. Jó dolog ez az Unió. Az árak, a megélhetés költségei roppant gyorsan felvették a versenyt a nyugati országokkal. Ezt mindenképpen sikerként könyvelhetjük el. Ilyen sikeres még a magyar Euró sem lesz! Már ha lesz. Ha az árszínvonal követi az Uniós trendet a bérszínvonal miért nem képes? Az átlag magyar miért keres harmadannyit, mint például egy brit? Mert ők szigeten élnek, mi meg csak egy Kárpátoknak nevezett és azzal körülzárt katlanban, ahol még a gyom is kihal? Van még új a magyar ugaron? Mint hallgató, akinek alá kell írnia a hallgatói szerződést készítek egy képviselői szerződést. Ha azt akarják, hogy tanuljak alá kell, hogy írják. Ha a törvényhozás arra kényszerít, hogy éhbérért dolgozzak itthon 7 szűk esztendeig, akkor én arra kényszerítem a törvényhozást, hogy 7 év alatt teremtse meg a hiányzó munkahelyeket, Uniós bérszínvonallal. Ha én megszegem a szerződést vissza kell fizessem a képzés költségét. Ha az állam megszegi a szerződésemet, akkor semmisnek kell nyilvánítania a hallgatói szerződésemet. Szerintem ez így lenne korrekt. Ők kötelezhetik a kispolgárt valamire, de én nem kötelezhetem őket semmire? Nevetséges!

Maradt tehát bő egy hónapom, hogy végiggondoljam mi a legjobb lépés. A legvalószínűbb az, hogy nincs jó lépés, csak rossz.

Forrás: tanulmanyi.blog.hu

"Én nem kötelezhetem őket semmire?" - felvételizők a hallgatói szerződésről

Kugler V.H. Tamás  2012.08.21. 07:23

 

"Felvettek első helyre egy teljes állami ösztöndíjas alapképzésre. Ez azt jelenti, hogy már csak egy lépésre vagyok attól, hogy 7 évre leláncoljam magamat" - írja egy felvételiző a Tanulmányi osztály blogon.

"Azt mondom, hogy alapvetően egyetértek a kormány felsőoktatás megújító koncepciójával. Valóban olyan támogatási rendszert szükségeltetik kialakítani, ahol az elsődleges szempont a haza piaci igénye. Csakhogy: ha az állam megszegi a szerződésemet, akkor semmisnek kell nyilvánítania a hallgatói szerződésemet. Szerintem ez így lenne korrekt. Ők kötelezhetik a kispolgárt valamire, de én nem kötelezhetem őket semmire?" - a teljes posztot a Tanulmányi osztály blogon olvashatjátok el. 

Forrás: eduline.hu

 
Óra
 
Naptár
2018. Július
HKSCPSV
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2011-06-29
 
Háttérzene
 
MÉDIA CSATLAKOZÁSI PONT
 
SULIÚJSÁG
 
KÖTELEZŐ ÉS AJÁNLOTT OLVASMÁNYOK ONLINE ELÉRHETŐSÉGEI
 
PÁLYAVÁLASZTÁSI SEGÉDLET NYOLCADIKOSOKNAK
 
AJÁNLOTT WEBOLDALAK
 
Egyházak Honlapjai
 
KÖZÖSSÉGI OLDALAK
 
G - mail belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
BALLAGÁSI TABLÓKÉPEK
 
ISKOLAI RENDEZVÉNYEK
 
OSZTÁLYKIRÁNDULÁSOK
 
Tartalom

Sztárok/Bulvár: Tudj meg friss pletykákat, híreket. Katt!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** Nyereményjátékok *** Kereseti lehetõség *** Vásárolj kedvezményesen AVON termékeket!    *****    Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj! *** Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj!    *****    Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár     *****    FRPG &#9679; FANTASY SZEREPJÁTÉK &#9679;&#12300;&#914;&#923;SM&#923;IW&#12301; &#9679; FANTASY SZEREPJÁTÉK &#9679; EGY SZIGET + 24 MÁGUS &#9679; FANTASY SZEREPJÁT&Eacut    *****    Itt megtalálhatod a legfrissebb híreket, cikkeket, képeket a Golden Globe- és Oscar-díjas színésznõrõl! Katt!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** AVON termékek *** Kereseti lehetõség *** Értékesítõ kollégákat keresek *** sminkek    *****    Esküvõi meghívók! Mindegyik kézzel készült, egyedi. Gyere, nézd meg az oldalamat.    *****    A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!